dc.description.abstract | Der er utført i alt 100 laboratorieforsøk og 7 fabrikktekniske forsøk for å undersøke virkningen av forskjellig oppvarming av sild før den underkastes pressing for olje- og melutvinning. Samtidig er virkningen av en rekke bifaktorer som oppvarmingstid, oppdelingsgrad, vanntilsetning, oppvarmingsmåte og råstoffets art og friskhet undersøkt. Av laboratorieforsøkene ble 63 utført med småsild (50 stk. med frossen småsild), 25 med fersk storsild og 12 med fersk vårsild. Oppvarmingstemperaturer på 40, 45, 48, 52, 65 og 80-95° C ble forsøkt. For bestemmelse av utbyttene av olje og mel ble presskaken veiet og analysert på vann og fett, og ved hovedforsøksserien (med vårsilda) ble også oljeutbyttet bestemt direkte ved centrifugering av pressvæsken, og limvannet analysert. I den anvendte sild ble på forhånd bestemt fett og tørrstoff. Metodikk og forsøksanordning er nærmere beskrevet. Fabrikkforsøkene ble utført med vårsild ved Sildfiskernes Fabrikklags fabrikk på Horsøy ved Bergen. Der ble anvendt temperaturer på 45-55 og 85-95° C. Til hvert forsøk ble avmålt 250 à 300 hl sild og hektolitervekten bestemt ved kontrollveininger. Mengder av mel ble bestemt ved veining. Sildas og produktenes fett- og vanninnhold ble kontrollert på de forskjellige stadier, og oljeutbyttet beregnet på grunnlag av sildas og produktenes fettinnhold og mengde, med korreksjon for vanlig »svinn«. De forskjellige observasjoner og data er angitt i tabeller og kurver, som delvis er tatt inn i teksten (tabell 1-13 og fig. 3-7), delvis er lagt ved som bilag (hovedtabeller 1-5 (A-E)). Resultatene av forsøkene er for yårsilda sammenliknet med de praktiske driftsutbytter som de større vestlandsfabrikker i siste sesong har oppnådd. | |