Browsing Fiskeridirektoratets skrifter. Serie Teknologiske undersøkelser by Document Types "Research report"
Now showing items 1-20 of 68
-
A Comparative Study of Amino Acids in the Muscle of Different Species of Fish
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 3, Research report, 1962)1. The complete amino acid composition in the muscles of ten common food fishes has been investigated by microbiological methods. Each amino acid was determined simultaneously in all samples, thus making a direct comparison ... -
A Comparative Study of Vitamins in the Trunk Muscles of Fishes
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 3, No. 8, Research report, 1959)A comparative study of vitamins in the trunk muscles of fishes is reported. The investigation comprises two separate studies. Firstly, the relation between the activity of different species and the average vitamin contents ... -
A study on the Mitchell method for determination of the biological value of protein
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 5, Research report, 1963) -
Aktuelle fryseritekniske spørsmål
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 15, Research report, 1954)På initiativ av Fiskeridirektøren ble Fryserikonferansen 1952 avholdt i Bergen i dagene 17.-20. november. Noen tilsvarende samling av fryserinæringens menn var da ikke holdt siden 1941, da det ble arrangert et kjøleteknisk ... -
Alpha-Tocopherol in Some Marine Organisms and Fish Oils
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 8, Research report, 1963)A study has been made of a-tocopherol in some marine sources. Apart from commercial oils, which were of normal quality, care was taken to ensure fresh material. The a-tocopherol contents have been determined in eleven ... -
Analyse av kvikksølv i skrei og vårtorsk ved flammeløs atomabsorpsjon
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 13, Research report, 1973)Det er foretatt kartlegging av kvikksølvinnholdet i en kolleksjon skrei fra Lofoten, samt en kolleksjon vårtorsk fra Finnmark. Prøvene er oppsluttet med svovelsyre/salpetersyre og vanadiumpentoksyd som katalysator, og ... -
Antiharskningsmidler for medisintran
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 1, No. 10, Research report, 1951)Av de undersøkte antioksydasjonsmidler er det bare gallatene og vitamin C (ascorbinsyre), som hva harskningshemmende evne og nøytral smak angår, kan ansees brukbare for medisintran. Ekvimolekylære mengder av gallatene ga ... -
Anvendelse av impregnerte papirsekker for å hindre varmgang i sildemel.
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 7, Research report, 1952)BUTLER1 found that almost no heating could be observed in herring meal packed in impregnated, airtight paper bags. The present paper reports from application of this method to meal produced from Norwegian summercaught ... -
Anvendelse av mikrodiffusjon og vakuumdestillasjon ved bestemmelse av flyktig N og urinstoff N i fisk
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 2, Research report, 1951)Being quantitatively equal the two independent analytical manners of proceeding, viz. distillation in vacuo and microdiffusion after the Conwayprinciple, are recommended for the estimation of different forms of volatile N ... -
Bestemmelse av vitamin A i traner og vitaminoljer. En sammenliknende undersøkelse av forskjellige metoder
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 9, Research report, 1952)Since the World Health Organizations subcomittee on Fat-Soluble Vitamins published their recommendations for the determination of vitamin A (21), new methods based on their recommendations have been adopted by U.S.P. XIV ... -
Effect of BHT (Butylated Hydroxytoluene) on the protein value of herring meal for the young rat
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 2, Research report, 1966)The effect of BHT (butylated hydroxytoluene) on the protein quality of herring meal was studied in nitrogen balance experiments with young rats. BHT at the 0.03% level in the meal improved the protein quality of meals ... -
Effects of Heat Treatment on Composition and Nutritive Value of Herring Meal
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 10, Research report, 1972)1. The effect of heat treatment on quality of herring meal has been investigated using a rotating autoclave operated under variable conditions (meal moisture: 1.1% - 41%; meal temperature: 96° C – 132° C; heating time: 0-2 ... -
Foring av rotter med natriumnitrit og sildemel fremstilt av sild konservert med natriumnitrit
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 14, Research report, 1953)The effect on rats of feeding sodium nitrite and herring meal produced from sodium nitrite treated herring, has been investigated. The results are in agreement with the findings of TARR & CARTER (1942). In the present ... -
Forsøk på en driftsøkonomisk vurdering av fiskemelanlegg av S-M-typen med og uten utstyr for opparbeidelse av fett råstoff (utarbeidet i sept. 1952).
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 3, No. 2, Research report, 1955) -
Fóringsforsøk med sildemel tilsatt di-tert-butyl-p-hydroksy-toluen (BHT) og med rasjoner med og uten E-vitamin til slaktegriser
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 9, Research report, 1965) -
Free Amino Acids in Hard Herring Roe. Variation during the Ripening Process
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 7, Research report, 1963)The circlechromatografical separation method was found useful for both the qualitative and quantitative estimation of free amino acids in hard herring roe from Clupea Harengus. The following ten amino acids were detected: ... -
Further studies on Vitamins and the Reproductive Cycle of Ovaries In Cod (Gadus morrhua)
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 2, Research report, 1962)The relations between vitamin B6, vitamin B12, biotin and total dry matter and the reproductive cycle of the ovaries in cod has been investigated. The stage of maturation or regeneration was expressed as the percentage ... -
Growth Inhibitory Effect of Extracts from Milt (Testis) of Different Fishes and of Pure Protamines on Microorganisms
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 6, Research report, 1964)A method has been described for the isolation of protamine from the milt (testes) of fish, employing direct extraction of the organ with dilute sulfuric acid, followed by stepwise precipitation with ethanol. The growth ... -
Influence of dietary fat on the fatty acid pattern of muscle and liver lipids in rainbow trout (Sabno gairdneri)
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 8, Research report, 1971)Groups of one year old rainbow trout (Salmo gairdneri) were fed diets supplemented with 13% of rape seed oil, olive oil, linseed oil or sunflower seed oil. The fishes were kept in fresh water of a temperature about 10°C ... -
Innholdsfortegnelse Vol. 1
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;, Research report, 1951)