Fiskeridirektoratets skrifter. Serie Teknologiske undersøkelser
Utgitt i årene 1936-1973
Recent Submissions
-
Fóringsforsøk med sildemel tilsatt di-tert-butyl-p-hydroksy-toluen (BHT) og med rasjoner med og uten E-vitamin til slaktegriser
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 9, Research report, 1965) -
A study on the Mitchell method for determination of the biological value of protein
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 4, No. 5, Research report, 1963) -
Lipids in Fish Fillet and Liver - A Comparison of Fatty Acid Compositions
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 6, Research report, 1972)1. "Non-polar" (triglyceride and steryl esters) and "polar" (phospholipids) lipid fractions were prepared from liver and fillet tissues from four fish species. The four species - catfish, plaice, redfish and wrasse - were ... -
Lysbrytningen (n 20/D) i det uforsåpbare av rene gadustraner
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 1, No. 11, Research report, 1951)In the cod and coalfish liver oils investigated, the vitamin A content increased with increasing amounts of unsaponifiable matter. A relative increase in per cent of unsaponifiable matter paralled about half as much relative ... -
The nutritive value of Thai fish products I. The vitamin content
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 7, Research report, 1971)The contents of the B-vitamins: thiamine, riboflavin, niacin, vitamin B12, vitamin B6, pantothenic acid and biotin, were determined in 19 samples of Thai fish products from different or differently processed species bought ... -
Removal of DDT and its Metabolites from Fish Oils by Molecular Distillation
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 15, Research report, 1973)The distribution of DDT and its metabolities in cod liver oil and some other marine oils are reported. Cod liver oil showed an average content of (1.50 ± 0.31) mg DDT/kg. Dogfish liver oil contained 2.44 mg DDT/kg, and ... -
Influence of dietary fat on the fatty acid pattern of muscle and liver lipids in rainbow trout (Sabno gairdneri)
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 8, Research report, 1971)Groups of one year old rainbow trout (Salmo gairdneri) were fed diets supplemented with 13% of rape seed oil, olive oil, linseed oil or sunflower seed oil. The fishes were kept in fresh water of a temperature about 10°C ... -
Innholdsfortegnelse Vol. 1
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;, Research report, 1951) -
The Effect of Gamma Radiation on Prerigor Mortis Filleted Cod
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 11, Research report, 1972)The effect of gamma radiation on cod fillets was studied. Cod caught off the west coast of Norway were immediately filleted after slaying, packed in plastic bags and irradiated at the Institute of Atomic Energy, Kjeller. ... -
Undersøkelser av produksjonsprøver av medisintran 1937 til 1946
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 1, No. 7, Research report, 1950)437 samples collected from the Norwegian cod liver oil production in the years 1937 to 1946 have been examined for blue value, free fatty acid, Kreis value and refractive index. In addition other data such as weight of the ... -
Innholdsfortegnelse Vol. 2
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;, Research report, 1954) -
Innholdsfortegnelse Vol. 3
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;, Research report, 1959) -
The Nutritive Value of Thai Fish Products II. Amino Acid Composition
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 9, Research report, 1972)Amino acid analyses are presented for 19 samples of Thai fish products bought at the market in Bangkok. All samples were analysed by microbiological techniques, 13 samples were also analysed by column chromatographic ... -
The Absorption and Metabolism of Arsenic in Fish
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 12, Research report, 1972)The absorption and metabolism of inorganic arsenic in rainbow trout (Salmo gairdneri) has been investigated by means of radioactive tracers. The results obtained show that the fish will absorb inorganic arsenic when this ... -
Analyse av kvikksølv i skrei og vårtorsk ved flammeløs atomabsorpsjon
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 13, Research report, 1973)Det er foretatt kartlegging av kvikksølvinnholdet i en kolleksjon skrei fra Lofoten, samt en kolleksjon vårtorsk fra Finnmark. Prøvene er oppsluttet med svovelsyre/salpetersyre og vanadiumpentoksyd som katalysator, og ... -
Innholdsfortegnelse Vol. 5
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;, Research report, 1973) -
Natriumnitrit som konserveringsmiddel for fabrikksild. Foringsforsøk med sildemel av konservert sild og undersøkelser over virkningen av ren natriumnitrit på husdyr.
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 3, No. 4, Research report, 1955)Felles melding fra: 1. Veterinærhøgskolens medisinske klinikk. 2. Veterinærhøgskolens farmakologiske institutt. 3. Landbrukshøgskolens foringsforsøk. 4. Statens veterinære forsøksgård for sau. 5. Fiskeridirektoratets ... -
Aktuelle fryseritekniske spørsmål
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 15, Research report, 1954)På initiativ av Fiskeridirektøren ble Fryserikonferansen 1952 avholdt i Bergen i dagene 17.-20. november. Noen tilsvarende samling av fryserinæringens menn var da ikke holdt siden 1941, da det ble arrangert et kjøleteknisk ... -
Effects of Heat Treatment on Composition and Nutritive Value of Herring Meal
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 10, Research report, 1972)1. The effect of heat treatment on quality of herring meal has been investigated using a rotating autoclave operated under variable conditions (meal moisture: 1.1% - 41%; meal temperature: 96° C – 132° C; heating time: 0-2 ... -
The Effect of Single and Double Doses of Gamma Radiation on Pre-rigor Mortis Filleted Saithe
(Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 5, No. 14, Research report, 1973)Saithe, caught on the western coast of Norway, was filleted immediately after killing, packed in plastic bags and irradiated using a cobalt- 60 source at the Institute of Atomic Energy, Kjeller. The doses were 50, 100, ...