Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAure, Lars
dc.date.accessioned2013-05-15T06:09:05Z
dc.date.available2013-05-15T06:09:05Z
dc.date.issued1951
dc.identifier.issn0078-186x
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/130497
dc.description.abstractAv de undersøkte antioksydasjonsmidler er det bare gallatene og vitamin C (ascorbinsyre), som hva harskningshemmende evne og nøytral smak angår, kan ansees brukbare for medisintran. Ekvimolekylære mengder av gallatene ga medisintranen den samme beskyttelse mot oksydasjon. Effektiv beskyttelse oppnås med en tilsetning tilsvarende minst 0.03 g etylgallat (tilsatt som 45 % etylalkoholoppløsning) pr. 100 g tran, og med 0.04 g vitamin C (ascorbinsyre, tilsatt som 2.6 % etylalkoholoppløsning) pr. 100 g tran. Vitamin C ga den koldklarete medisintran liten beskyttelse mot oksydasjon når det ble tilsatt tranen direkte (uoppløst). Sammenliknende harskningsresistens-målinger, basert på peroksyd-dannelse ved luft- eller surstoff-gjennomledning av tranen, egner seg dårlig for utprøvning av vitamin C som antioksydasjonsmiddel, når det tilføres tranen i etylalkohol- eller vann-oppløsning. Lagringsforsøk gir her de påliteligste resultater. ENGLISH Of the antioxidants tested, ascorbic acid and the gallates were the only ones which gave satisfactory protection, and which at the same time did not contribute any noticeable odour or flavour of their own to the medicinal cod liver oils. Equal molecular amounts of the various gallates had the same antioxidizing effect in the destearinated cod liver oils. The amount of ethyl gallate required for effective results, when added as a 45 % solution in ethyl alcohol, was 0.03 g per 100 g of oil. Incorporation of 0.04 g ascorbic acid per 100 g of oil, added as 2,6 % ethyl alcoholic solution gave approximately the same protection as did 0.03 g ethyl gallate per 100 g of oil. Incorporation of undissolved assorbic acid gave poor protection. The aeration method as a stability test for oils gave misleading results with ascorbic acid, added in aqueous or alcoholic solution. Storage tests proved that the ascorbic acid was more effective than the aeration test had indicated.
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherFiskeridirektoratetno_NO
dc.relation.ispartofseriesFiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 1, No. 10
dc.titleAntiharskningsmidler for medisintranno_NO
dc.typeResearch reportno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel