• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fiskeridirektoratet
  • Fiskeridirektoratets skrifter. Serie Teknologiske undersøkelser
  • View Item
  •   Home
  • Fiskeridirektoratet
  • Fiskeridirektoratets skrifter. Serie Teknologiske undersøkelser
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vitamin A i innvoller av torsk og sei.

Aure, Lars
Research report
Thumbnail
View/Open
tu_1951_2_1.pdf (198.5Kb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/130507
Date
1951
Metadata
Show full item record
Collections
  • Fiskeridirektoratets skrifter. Serie Teknologiske undersøkelser [68]
Abstract
Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så meget fett, omtrent dobbelt så meget vitamin A (ca. 1.000 IEA/g,) og mer vitamin A i fettet enn samme organ fra Lofot-torsk. I fjordtorskens blindtarmer fant en et vitamin A-innhold på ca. 400 IE/g. Ved hurtig vacuumtørking av oppmalte blindtarmer i tynne skikt unngås vitamin A-tap. Samtidig utvinning av enzymer og vitamin A fra ferske blindtarmer av torsk eller sei gir mulighet for lønnsom opparbeidelse. ENGLISH The amount of pyloric caeca occurring in the Lofoten cod averages about 1,26 percent of the total fish weight. The fat content of the pyloric caeca averages 1,82 g/100 g caeca. The fat contains 29.000 international units of vitamin A per gram, corresponding to 525 IE/g caeca. The pyloric caeca of the coalfish (gadus virens) is larger. It-contains more than 1,5 times as much fat. And, since the consentration of vitamimin A in the fat is greater, it contains about twize as much vitamin A (ca. 1.000 IE of A/g of caeca.) The pyloric caeca from smaller cod, caught in the fjords contains about 400 IU of vitamin A per gram. Minced pyloric caeca can be vacuumdried in thin layers without loss of vitamin A. It would seem economically feasible to extract enzymes as well as vitamin A from the fresh pyloric caeca of cod or coalfish.
Publisher
Fiskeridirektoratet
Series
Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 1

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit